[Skip to Content]
Zuiniger zijn met papier en inkt is een prachtige manier om kosten en het milieu te besparen

Bereken jouw besparing
Spaar kosten en milieu

Gratis demoversie
Ecofont software

Green Office: Milieuvriendelijker afdrukken

08-12-2011, Het Financieele Dagblad, Kees Vermeer

Vraag:
het afdrukken van een tekst op papier kost inkt. Hoe kun je daarop besparen?

Antwoord:
met onopvallende gaatjes in de afgedrukte letters. Dat scheelt bijna dertig procent aan inkt.

Vernieuwing

Het lettertype met de gaatjes heet Ecofont en is inmiddels wereldwijd bekend en in gebruik. Het bespaart kosten en, minstens zo belangrijk, is beter voor het milieu. Het past binnen het concept van de zogenoemde Green Office, oftewel een milieuvriendelijk kantoor. Inkt is giftig, gaat moeilijk van papier af en blijft lang aanwezig in het milieu. Minder inkt is dus milieuvriendelijker. Mede-bedenker Alexander Kraaij vertelt hoe het idee is ontwikkeld. "Om inkt te besparen, wilden we stukjes uit de letters weglaten. Uiteraard mocht de leesbaarheid niet achteruitgaan. Na veel experimenteren is daar het Ecofont uitgekomen.

Gaatjes

Een normale afgedrukte letter ziet er onder een vergrootglas egaal zwart uit. Maar Ecofont drukt letters af met gaatjes. Daardoor is minder inkt nodig. Met proefpersonen is getest of de letters nog wel leesbaar waren, vertelt Kraaij. "Het bleek dat zij de gaatjes helemaal niet zagen. Dat komt door de manier waarop onze hersenen werken bij het lezen. Die zien als eerste de buitenkant van een vorm en kunnen dat dan zelf opvullen. Witte puntjes in de letters vallen daardoor niet op."

Ecofont ontstond in Nederland, maar via het internet was het in rap tempo over de hele wereld bekend. "Het ging heel snel", zegt Kraaij. "Grote bladen zoals National Geographic en de Economist hebben erover gepubliceerd. En er zijn steeds meer gebruikers. Zo gaat binnenkort een Braziliaanse krant het gebruiken."

Met het wereldwijde gebruik kwamen ook de eerste gebruikerservaringen binnen. Kraaij: "Het bleek dat de gaatjes in de letters wel zichtbaar waren op het beeldscherm. Daar werden de letters een beetje vervormd. Bovendien hoorden we van bedrijven dat zij Ecofont wel wilden gaan gebruiken, maar dat het niet paste binnen hun huisstijl. Al die opmerkingen hebben we bekeken en er een oplossing voor bedacht."

Software-toepassing

Inmiddels is Ecofont doorontwikkeld. Het is nu geen lettertype meer, maar een software-toepassing. De gebruiker ziet op het beeldscherm een gewone letter, de gaatjes komen pas bij het afdrukken. En alle gangbare lettertypen kunnen met gaatjes worden geprint. Het is uitgebreid gemeten hoeveel inkt dat bespaart, verklaart Kraaij. "We hebben een tekst met en zonder Ecofont een paar honderd keer afgedrukt. Vooraf en achteraf hebben we het inktpatroon heel precies gewogen. Het bleek dat de gaatjes bijna dertig procent inkt besparen. Ook op andere manieren is dat gemeten, met hetzelfde resultaat."

Maar de besparing gaat verder. De Ecofont-software heeft een aantal mogelijkheden om documenten slimmer af te drukken. Bijvoorbeeld printen zonder illustraties, of zonder bedrijfslogo op iedere pagina. Ook is het eenvoudiger om tekst uit bijvoorbeeld een e-mail te selecteren, zodat niet de hele e-mail wordt afgedrukt. Met dit alles is minder inkt en papier nodig, waardoor de besparing kan oplopen tot wel vijftig procent.

Kraaij is blij met deze ontwikkeling. "Het is goed om zuinig te zijn met papier en inkt. Dit is een prachtige manier om kosten en het milieu te sparen."

Feiten en cijfers

  • In Nederland worden naar schatting zo'n 15 miljoen inktcartridges per jaar verbruikt.
  • Printers zijn vaak goedkoop, maar sommige merken inkt kosten meer dan 2.000 euro per liter.
  • Favoriet om te printen zijn e-mails, informatie van het internet en rapporten.
  • Mannen printen gemiddeld meer dan vrouwen: resp. 44 en 32 pagina's per week
  • Bij bedrijven worden gemiddeld maar liefst circa 11.000 pagina's per persoon per jaar afgedrukt. Dat aantal neemt nog steeds toe.
  • Lang niet alle afdrukken zijn nodig: bijna een op de vijf afgedrukte documenten wordt nooit bekeken. Eenderde van alle afdrukken wordt nog dezelfde dag weggegooid
  • Ondanks de digitalisering van de maatschappij, moeten sommige documenten echt uitgeprint worden. Bijvoorbeeld contracten en andere officiële documenten.
  • Printapparatuur kan worden gerecycled. Zo kan de kunststof ombouw worden hergebruikt als behuizing van rekenmachines.

 

FD